top of page

Powoli nadchodzi wiosna – Scaia Rosato Veneto vs. Gaia 14-18H Agiorgitiko Rosé

Zaktualizowano: 21 mar

Jeśli wino miałoby kolor wiosny, to byłoby różowe. Nie ma nic lepszego niż kieliszek dobrze schłodzonego rosé w ciepłe popołudnie, które już niedługo nas czeka – lekkiego, owocowego, orzeźwiającego. Ale jakie wybrać? Dziś na blogu mamy pojedynek dwóch różowych perełek: Scaia Rosato Veneto i Gaia 14-18H Agiorgitiko Rosé. Które bardziej skradnie Wasze serca?


Scaia Rosato Veneto – włoska lekkość bytu


Scaia Rosato Veneto pochodzi z samego serca Veneto, regionu słynącego z prosecco, Amarone i... doskonałych różowych win. To 100% szczepu Rondinella – winorośli zwykle wykorzystywanej w produkcji Valpolicelli. W wersji rosato daje lekkie, zwiewne wino o nutach malin, poziomek i delikatnego grejpfruta.

Jest lekkie niczym letnia bryza, z przyjemną kwasowością i subtelnym mineralnym finiszem. To wino dla tych, którzy lubią styl "easy-drinking" – idealne na taras, na piknik czy po prostu do cieszenia się słońcem.


Znajdziesz je tutaj:


Gaia 14-18H Agiorgitiko Rosé – grecki temperament


Przenosimy się do Grecji, gdzie winiarnia Gaia stworzyła wspaniałe rosé z rodzimego szczepu Agiorgitiko. Gaia Wines to jedna z najbardziej renomowanych winnic Grecji, łącząca tradycję z nowoczesnym podejściem do winifikacji. Założona przez Yiannisa Paraskevopoulosa i Leon Karatsalosa, specjalizuje się w wydobywaniu pełnego potencjału winorośli na wulkanicznych glebach Santorini oraz tworzeniu charakterystycznych win z Nemei.

14-18H w nazwie odnosi się do czasu maceracji na skórkach, co nadaje winu piękną, intensywną barwę i gęstsze ciało.

To wino jest bardziej strukturalne niż Scaia – więcej w nim wyrazistości i charakteru. W zapachu dominują aromaty soczystych truskawek, wiśni i subtelne ziołowe nuty. W ustach znajdziemy dobrą równowagę między owocowością a świeżością, co czyni je doskonałym towarzyszem kolacji – sprawdzi się z grillowaną rybą, sałatką z fetą czy owocami morza.


A to wino znajdziesz tutaj:


Które wybrać?


Jeśli szukasz lekkiego, delikatnego rosé do popijania bez okazji – Scaia Rosato Veneto będzie strzałem w dziesiątkę. Jeśli jednak wolisz nieco bardziej wyraziste, mocniejsze w smaku różowe wino, które może towarzyszyć posiłkom – postaw na Gaia 14-18H Agiorgitiko Rosé.

A najlepiej? Spróbuj obu i wybierz swoją idealną wiosnę zamkniętą w kieliszku!

 
 
 

Comments


bottom of page