Kiedy za oknem deszcz i chłód, nic tak nie poprawia nastroju jak dobry comfort food!
Utrzymując się w klimatach nadchodzącej degustacji komentowanej, mamy dla Was przepis na urugwajski przysmak - Capeletis a la Caruso.
Typowe urugwajskie danie, które składa się z makaronowych pierożków nadziewanych mięsem, podawanych z sosem Caruso, będącym mieszanką śmietany, cebuli, grzybów, szynki i sera.
To jedno z kluczowych dań narodowych, z którym warto się zapoznać, szczególnie w te deszczowe dni, kiedy potrzebujemy czegoś na pocieszenie.
Oto przepis:
Ciasto makaronowe:
50g mąki
5 jaj
Sól
Woda
Wymieszaj szczyptę soli z odrobiną wody. Do miski wsyp mąkę, zrób wgłębienie na środku i dodaj jajka oraz solankę. Dobrze wymieszaj i ugniataj, aż ciasto będzie jednolite i będzie można je łatwo uformować w kulę.
Pozostawić na 6 do 12 godzin w lodówce.
Nadzienie Mięsne:
500g mielonej wołowiny
2 jajka
140g startego parmezanu
85 g sera ricotta
Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Usmaż wołowinę na patelni z odrobiną oleju, aż stanie się brązowa i sypka. Mięso musi ostygnąć do temperatury pokojowej. W misce wymieszaj parmezan, ricottę, jajka i wołowinę. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Mieszanka musi mieć konsystencję gęstej pasty, aby łatwo było ją nakładać łyżką.
Sos Caruso:
1 szklanka wytrawnego białego wina (Polecamy np. Rioplatenese Sauvignon Gris dla ożywienia całości lub Traversa Chardonnay, jeśli chcemy jeszcze dociążyć kremowość sosu)
1,5 szklanki grzybów
1 pokrojona w plasterki biała cebula
1/2 szklanki szynki pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki startego parmezanu
0,5l śmietanki
Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Cebulę musisz pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju i masła, aż stanie się przezroczysta. Dodaj świeże grzyby i białe wino - powinny się razem chwilę poddusić. Dodaj gęstą śmietanę i szynkę. Zmniejsz ogień pod patelnią. Kiedy sos się zredukuje i zgęstnieje, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Rozciągnij ciasto, rozwałkuj je i pokrój w kwadraty o boku około 7cm z każdej strony. Na środek każdego kwadratu nałóż łyżeczkę nadzienia i złóż po przekątnej w trójkąty, a następnie złącz końce i dociśnij krawędzie (jak uszka do barszczu). Połóż Capeleti na blaszce posypanej odrobiną mąki i odstaw na trzy godziny, żeby ciasto mogło odpocząć przed gotowaniem.
Gotuj Capeletis we wrzącej wodzie przez około cztery do pięciu minut.
Na patelnię z sosem Caruso dodaj Capeletis i starty parmezan. Podgrzewaj całość jeszcze kilka minut lub do momentu, aż ser się całkowicie roztopi.
ZAŁOGA MUCHY ŻYCZY SMACZNEGO!
I zaprasza na sobotnie degustacje ;)
Obiecujemy, BĘDZIE PYSZNIE!
コメント