Tullibardine Distillery z Szymonem Urbanem
sob., 04 lis
|Łódź
Destylarnia Tullibardine to klejnot szkockiego krajobrazu. Położona u podnóża Gór Grampian, sięga swoją historią aż do 1488 roku. Jest też pierwszą destylarnią zbudowaną w Szkocji po 1900 roku | Koszt uczestnictwa - 219zł/os.
Czas i lokalizacja
04 lis 2023, 19:00 – 23:50
Łódź, Proletariacka 21/23, 93-569 Łódź, Polska
Goście
O wydarzeniu
Do trzech razy sztuka...
Destylarnia Tullibardine to klejnot szkockiego krajobrazu. Położona u podnóża Gór Grampian, sięga swoją historią aż do 1488 roku.
Początkowo, pełniąca rolę pierwszego, publicznego browaru, otwierała swe podwoje dla wszystkich, od miejscowych highlanderów
po koronowane głowy. Potwierdzony bowiem jest fakt, że król Jakub IV, wracając do zamku Sterling po swojej koronacji w Scone, przystanął
ze swą świtą w osadzie Blackford, by zakupić kilka beczek piwa na swój dwór.
I tak, to ten sam król, który kilka lat później był zamawiającym słód od brata Johna Cor, stając się figurantem najstarszego, potwierdzonego dokumentu potwierdzającego produkcję whisky w Szkocji. Słód ten, ponad wszelką wątpliwość, miał posłużyć do produkcji
Aqua Vitae - wody życia, która od 1495roku, do dziś, święci triumfy najbardziej znanego alkoholu na świecie.
Pierwsze wzmianki o destylowaniu whisky w tej okolicy pod nazwą Tullibardine, pochodzą z 1798 roku, ale marka potrzebowała aż dwóch zamknięć by, za trzecim razem, ugruntować swoją pozycję i przetrwać w formie, jaką znamy obecnie, bowiem budynek Gleneagels Brewery przetrwał pod tą nazwą aż do 1926 roku i po wojnie, przebudowany gruntownie przez Williama Delme Evansa, stał się pełnoprawną destylarnią. Destylarnią Tullibardine, działającą, z kilkoma przestojami, do dnia dzisiejszego.
CO MUSISZ WIEDZIEĆ?
- Spotykamy się w sobotę, 4.11.2023r. o godz. 19:00
- Miejscem degustacji jest nasz klimatyczny salon sprzedaży
- Cena uczestnictwa to 219zł/os.
- Rezerwacji miejsca można dokonać przez formularz na stronie, mailowo lub telefoniczne pod numerem +48 573 494 113
- Obowiązuje wygodny strój (casualowy)
Selekcja degustacyjna została wybrana w oparciu o ogromne doświadczenie prowadzącego oraz o potrzeby i oczekiwania naszych gości. Skupimy się na niepowtarzalnym charakterze mało znanych win pochodzących ze znanych regionów winiarskich, a całość uświetnimy oryginalnymi przekąskami z tamtych rejonów - lokalnymi serami i dojrzewającymi wędlinami.
Kilka słów od gospodarzy...
Bazując na doświadczeniu naszym i zaprzyjaźnionych specjalistów, organizujemy nasze degustacje komentowane, jako cykl spotkań z wyjątkowymi winami, alkoholem mocnym i pasującym do nich jedzeniem.
Stawiamy na unikatowe podejście - wybieramy ciekawe tematy, osobliwe etykiety, charakterystyczne miejsca i nieszablonowe zestawienia. Wszystko aby przybliżyć Wam fascynujący świat, w którym my poruszamy się na co dzień.
Zachęcamy więc do udziału w naszych 'wyprawach'. Gwarantujemy, że to nie tylko solidna dawka wiedzy, ale też czas spędzony w miłym towarzystwie, pełen śmiechu, przeżyć i różnorodnych atrakcji.
Do zobaczenia na szlaku!
Ola, Damian, Jacek i Filip
- załoga Muchy w Kieliszku